Vlees van Moors kopen

Bereidingswijze

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Bereidingswijze Hollandse biefstuk

Hollandse biefstuk is een magere maar toch sappige biefstuk die zich gemakkelijk en snel laat bereiden. Je kunt deze vleessoort prima combineren met verschillende kruiden en sauzen. Bakken in olie of boter, roosteren of grillen; het kan allemaal met deze ‘alleskunner’ onder de biefstukken. Het behoudt bij alle manieren van bereiden zijn dieprode kleur en fijne textuur; lekker mals dus. Het laat zich gemakkelijk snijden.

Met dit veelzijdige stukje vlees kun je eindeloos variëren met diverse groenten, pasta, brood, rijst en aardappelgerechten. Indien goed klaargemaakt is een sausje eigenlijk overbodig. Wij geven hier het eenvoudigste en meest gebruikte recept voor het bereiden van Hollandse Biefstuk.

  Hollandse biefstuk plek in het rund

  Ingrediënten:

  • 2 Hollandse biefstukken
  • Olijfolie of boter om te bakken
  • Optioneel: knoflook, verse kruiden zoals tijm of rozemarijn voor extra smaak
  • Zout en peper naar smaak

  Voorbereiding:

  • Haal de Hollandse biefstukken minstens een uur voordat je begint met koken uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige bereiding.
  • Dep de biefstukken droog met keukenpapier zodat ze later mooi bruin worden tijdens het bakken.

  Kruiden:

  Kruid de biefstukken met wat peper en zout of maak een rub van de knoflook, tijm of rozemarijn en wrijf de biefstukken mee in. Ben je van plan om de Hollandse biefstuk op de bbq te bereiden in plaats van in de pan? Kies dan voor een lekkere marinade en laat het vlees hier minimaal een uur in weken. De marinade zal je biefstuk malser maken!

  Verhitten van de pan:

  Verhit eerst de koekenpan en voeg dan pas olie en/of boter toe. Wacht tot de boter licht bruin wordt, of de olie goed heet is.

  Bakken van de Hollandse biefstuk:

  Leg de biefstukken voorzichtig in de hete pan en bak ze aan elke kant naar wens: 

  • ongeveer 2-3 minuten voor een medium-rare resultaat, 
  • 3 tot 4 minuten voor medium, of langer indien gewenst.
  Hollandse biefstuk bakken

  Hollandse biefstuk op de BBQ

  Begin met het plaatsen van de biefstuk direct op hoge hitte, waardoor de buitenkant snel dichtschroeit en het vocht binnenin behouden blijft. Grill de biefstuk gedurende 1 tot 2 minuten, of totdat hij gemakkelijk loslaat van het grillrooster, en verplaats hem vervolgens naar een gebied met indirecte warmte. Op die manier kan de biefstuk gelijkmatig garen en de gewenste interne temperatuur bereiken zonder dat de buitenkant te veel wordt verkoold.

  Rusten:

  Haal de biefstukken uit de pan of van de BBQ en laat ze enkele minuten rusten op een snijplank, eventueel verpakt in aluminiumfolie. Dit helpt de sappen zich te herverdelen, waardoor de biefstuk malser blijft.

  Serveren:

  Snijd de biefstukken in plakjes tegen de vezelrichting in en serveer ze warm. Je kunt ze bijvoorbeeld serveren met gebakken aardappelen, salade of warme groenten en een saus naar keuze.