Vlees van Moors kopen

Bereidingswijze

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Bereidingswijze ossenhaas

Ossenhaas kan op allerlei manieren worden gesneden en bereid, denk bijvoorbeeld aan biefstuk van de haas, filet mignon en ossenhaaspuntjes. In deze bereidingswijze wordt de ossenhaas niet gesneden, maar in zijn geheel gebakken. Het bereiden van een ossenhaas is een kunst op zich, en het resultaat kan werkelijk verbluffend zijn. Echter, wanneer de bereiding niet op de juiste manier gebeurt, wordt zelfs de meest malse ossenhaas taai en smaakloos.

Het is mogelijk om een hele ossenhaas te bestellen. Je hebt daarbij de keuze tussen een ossenhaas met vlies en ketting of een reeds schoongemaakte ossenhaas. Het ontvliezen van een ossenhaas vereist vakmanschap. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het aan te raden om dit door onze slager te laten doen voor het beste resultaat. Wij starten onze uitleg met een schoongemaakte ossenhaas. 

  Ossenhaas bereiden

  Ingrediënten:

  • Een mooie ossenhaas (van hoge kwaliteit)
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Olijfolie of boter (Roomboter, zou Frank Moors kiezen)
  • Eventueel knoflook en verse kruiden zoals tijm of rozemarijn voor extra smaak (optioneel)

  Voorbereiding:

  • Haal de ossenhaas minstens een uur voordat je begint met koken uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor gelijkmatige bereiding.
  • Dep de ossenhaas droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.

  Kruiden:

  Breng royaal zout en versgemalen zwarte peper aan op alle kanten van de ossenhaas. Dit helpt bij het ontwikkelen van een heerlijke korst tijdens het bakken.

  Verhitten van de pan:

  Verhit een grote koekenpan of gietijzeren pan op hoog vuur. Voeg een beetje olijfolie of boter toe, net genoeg om de bodem licht te bedekken. Als je ervoor kiest om knoflook en verse kruiden toe te voegen, kun je deze nu in de pan doen om de olie of boter op smaak te brengen.

  Aanbraden van de ossenhaas:

  Zodra de pan heet is, leg je de ossenhaas voorzichtig in de pan. Luister naar het sissende geluid – dat is precies wat je wilt horen! Laat de ossenhaas ongestoord aan elke kant 2-3 minuten aanbraden, afhankelijk van de gewenste mate van gaarheid.

  Gebakken ossenhaas

  Een hele ossenhaas op de BBQ

  Een hele ossenhaas leent zich perfect voor een bereiding op de barbecue. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, zorg dan voor een gelijkmatige verdeling van de kolen. Leg de ossenhaas op de voorverwarmde barbecue. Plaats hem rechtstreeks boven de hittebron. Grill de ossenhaas aan elke kant 4-5 minuten, afhankelijk van de gewenste mate van gaarheid.

  Controleren van de gaarheid:

  Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van de ossenhaas te controleren. Voor een rare resultaat moet de kerntemperatuur tussen de 44 en 46 graden Celcius zijn. Wil je liever een medium-rare resultaat, ga dan uit van een kerntemperatuur van ongeveer 52°C zijn. Houd er rekening mee dat het vlees nog een beetje zal doorgaren nadat het uit de pan is gehaald.

  Rusten:

  Dit is een cruciale stap! Haal de ossenhaas uit de pan en leg hem op een snijplank. Bedek het losjes met aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten. Tijdens deze rustperiode kunnen de sappen zich gelijkmatig door het vlees verspreiden, waardoor het heerlijk sappig blijft.

  Serveren:

  Snijd de ossenhaas in mooie plakken en serveer het direct. Je kunt het begeleiden met je favoriete saus, gegrilde groenten, aardappelpuree of wat je maar lekker vindt!