Vlees van Moors kopen

Bereidingswijze

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Bereidingswijze ribeye

Ribeye valt onder de categorie biefstuk en is daarom eenvoudig en snel te bereiden als een overheerlijk smakend stukje rood vlees. Het verschil met gewone biefstuk is wel dat ribeye fantastisch gemarmerd is en dat dit vet een volle smaak geeft aan het vlees en een goede smaakgeleider is voor kruiden en eventueel ook de rook van de barbecue.

  Ribeye bereiden

  Ingrediënten:

  • 2 Ribeyes
  • Olijfolie of boter om te bakken
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: paprikapoeder, uienpoeder of gedroogde peterselie voor extra smaak

  Voorbereiding:

  • Haal de ribeye ruim een uur voordat je begint met bereiden uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige bereiding.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier zodat ze later mooi bruin worden tijdens het bakken.

  Kruiden:

  Kruid de ribeye met wat peper en zout of maak een rub van de paprikapoeder, uienpoeder en gedroogde peterselie en wrijf het vlees hiermee in.

  Ribeye bakken in de pan:

  Verhit eerst de koekenpan en voeg dan pas olie en/of boter toe. Wacht tot de boter licht bruin wordt, of de olie goed heet is. Leg dan de ribeye voorzichtig in de hete pan en bak het vlees aan elke kant 1 tot 2 minuten voor een raw resultaat en 2 tot 3 minuten voor een rare ribeye. Gebruik een tang voor het omkeren van het vlees, door er met de vork in te prikken, verliest de ribeye zijn vleessappen en wordt het minder mals.

   Ribeye aan één stuk bereiden

   Ribeye aan één stuk bereiden

   Een groot stuk ribeye, bijvoorbeeld van een kilo, leent zich uitstekend om in zijn geheel bereid te worden, bij voorkeur op de barbecue. De bereidingswijze is dan wel wat anders dan wanneer lappen van ongeveer 250 gram gebakken worden. Het begin is overigens wel hetzelfde: haal het vlees een geruime tijd voor de bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog.

   Ingrediënten:

   • Grof zeezout
   • Zwarte peper
   • Knoflook teentjes
   • Takjes rozemarijn
   • Tijm
   • Rolladetouw

   Bereidingswijze voor ribeye aan één stuk:

   Pel 8 tenen knoflook en snijd deze in de lengte in vieren. Begin met het inwrijven van de ribeye met peper en zeezout. Maak daarna inkepingen in de ribeye. Gebruik een klein, scherp mes om inkepingen van ongeveer 1,5 centimeter diep te maken, met een paar centimeter tussen elke inkeping. Stop in elke inkeping een partje knoflook en herhaal dit met takjes rozemarijn en tijm. Knoop als laatste een paar keer een rolladetouw om de ribeye om alles goed op zijn plaats te houden.

   Bereid de BBQ voor op het garen van de ribeye:

   Bereid de BBQ met deksel voor op indirect garen van de ribeye aan één stuk. Direct garen is boven de kolen en indirect garen gebeurt boven een lekbak, een iets kouder gedeelte. Zorg ervoor dat de dome-temperatuur in de BBQ ongeveer 130°C is.

   Gaar en gril de ribeye:

   Gaar de ribeye tot een kerntemperatuur van 45°C. Haal het vlees van de BBQ af en pak het losjes in aluminiumfolie in. Stook ondertussen de BBQ op en gril de ribeye direct boven de kolen kort tot een kerntemperatuur van 47°C. Laat vervolgens het vlees rusten onder een laag aluminiumfolie voor ongeveer 10 minuten.

   Serveren:

   Omdat het vlees rustig gegaard wordt, smelt het vet ook mooi, wat zorgt voor nog meer smaak. Daarnaast zullen de kruiden tijdens de bereiding roken, wat zorgt voor een extra dimensie aan de smaakbeleving. Snijd de ribeye met een scherp mes in dunne plakken en serveer het samen met de gewenste bijgerechten.