Vlees van Moors kopen

Vleesregister

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Bavette

Bavette staat bekend om zijn intense smaak en unieke textuur, waardoor het geliefd is bij fijnproevers, grillmasters en koks. Vroeger werd van bavette vooral stoofvlees of tartaar gemaakt, omdat het vlees stugger is dan bijvoorbeeld ossenhaas of kogelbiefstuk. Vandaag de dag hebben runderen van vleesveerassen een bavette die bijna net zo mals is als biefstuk, daarom wordt het vlees nu voornamelijk als steak gegeten.

Waar in het rund zit de bavette?

De bavette, ook wel bekend als flank steak of flanchet, bevindt zich aan de onderkant van de flank, een gebied nabij de buik van het rund. Het is een langgerekt, vezelig stuk vlees dat zich uitstrekt langs de zijkant van het dier. De unieke combinatie van spieren en weefsels in dit gedeelte van het rund draagt bij aan de bijzondere smaak en textuur. De bavette weegt, afhankelijk van het gewicht van het rund, ongeveer 1 kilogram.

Waar zit de bavette?
Bavette kopen

Waar bestaat de bavette uit?

Bij de slagers zijn er twee vleesdelen te koop onder de naam bavette. De eerste is de vinkenlap, ofwel de flank steak in het Engels. De tweede is de rode halve maan, die in het Engels flap meat wordt genoemd. Beide vleesdelen zijn gesneden uit het flankgedeelte van het rund, maar terwijl de vinkenlap gelijkmatig van vorm is, loopt de halve maan van dik naar dun in een boogvorm. De vinkenlap is minder grof van structuur en ook minder mals dan de halve maan.

Waar komt de naam vandaan?

De naam “bavette” komt oorspronkelijk uit het Frans en verwijst naar een dunne, platte steak gesneden uit de flank van het rund. Het woord “bavette” zelf betekent “flap” of “lapje” in het Frans, wat goed past bij de dunne en platte vorm van de vinkenlap. De rode halve maan, die ook als bavette verkocht wordt, is niet plat maar loopt in een boogvorm van dik naar dun en lijkt op de vorm van een halve maan.

Voedingswaarde van bavette

Bavette bevat geen koolhydraten en relatief veel eiwitten en vitamine B1, B6, B12 en het mineraal zink. Deze voedingsstoffen hebben allemaal een betekenis voor het goed functioneren van ons lichaam.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 145 kcal
Eiwitten: 21 gram
Vet : 6,5 gram