Vlees van Moors kopen

Vleesregister

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Hamburger

De oorsprong van de hamburger ligt, zoals de naam al verklapt, in Hamburg, Duitsland. In de 19e eeuw emigreerden veel Duitsers naar de Verenigde Staten, en zij namen hun culinaire gewoontes mee. Een populair gerecht onder Duitse immigranten was de Hamburg steak: een platgeslagen stukje rundergehakt, vaak gekruid en soms gerookt, dat leek op wat wij nu als een hamburger herkennen. In Amerika werd dit gerecht verder aangepast: men begon het tussen twee sneetjes brood te serveren, waardoor het makkelijker te eten was, zeker voor arbeiders die snel wilden lunchen. Zo ontstond de hamburger sandwich zoals we die vandaag kennen.

Waarom heet het ‘hamburger’?

De naam verwijst dus naar de stad Hamburg, en niet naar ham, zoals mensen soms denken. In het begin noemden Amerikanen het een “Hamburg-style beef” of kortweg een “Hamburger”. Ironisch genoeg zit er in de klassieke hamburger dus helemaal geen ham!

Hamburgers kopen
Vleesdelen van de slavink in het varken

Wanneer en waar werd de hamburger beroemd?

  • 1885: Volgens sommige bronnen werd de hamburger als broodje voor het eerst verkocht door Charles Nagreen uit Wisconsin, die op een jaarmarkt een ‘platte vleesbal’ tussen brood stopte om het makkelijker te kunnen eten.
  • 1904: De hamburger werd echt beroemd tijdens de Wereldtentoonstelling in St. Louis, Missouri. Daar kreeg het een podium en begon het zijn opmars als hét icoon van fastfood.
  • 1920’s: De eerste hamburgerketens, zoals White Castle, maakten de hamburger betaalbaar en geliefd bij het grote publiek.

Leuke weetjes over de hamburger

De hamburger is wereldwijd een van de meest gegeten gerechten. Elk jaar worden er naar schatting meer dan 50 miljard hamburgers verorberd, alleen al in de Verenigde Staten. De grootste hamburger ooit gemaakt woog meer dan 1 ton en werd in 2012 gebakken in Minnesota (VS). Bovendien heeft de hamburger zelfs zijn eigen feestdag: op 28 mei vieren veel landen National Hamburger Day. Door de jaren heen zijn er talloze variaties ontstaan, van burgers met rundvlees, kip, varkensvlees en vis tot volledig vegetarische en veganistische versies.

 

Waarom zijn ambachtelijke hamburgers zo geliefd?

In een wereld waar veel burgers industrieel worden gemaakt (geperst, gesneden van een rol), zijn ambachtelijke burgers zoals die van Vlees van Moors bijzonder omdat:

  • Ze van vers vlees gemaakt worden (geen water of vulmiddelen toegevoegd).
  • Ze niet geperst zijn, waardoor ze malser en sappiger blijven.
  • Ze met de hand gevormd zijn, wat karakter geeft aan elke individuele burger.
  • Er bewuste keuzes gemaakt worden voor smaak, zoals het toevoegen van een beetje varkensvlees voor meer sappigheid.

Voedingswaarde van onze ambachtelijke hamburger

De slavink is geliefd vanwege zijn smaak en voedzame eigenschappen. Het bevat belangrijke voedingsstoffen en past binnen een gebalanceerd dieet.

Voedingswaarde per 125 gram:
Energie: 325 kcal
Koolhydraten: 1 gram
Eiwitten: 29,5 gram
Vet : 23,9 gram