Vlees van Moors kopen

Vleesregister

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Ossenhaas

In de culinaire wereld staat de ossenhaas bekend als een bijzonder stuk vlees, vaak beschouwd als de beste biefstuk. Het is extreem mals en bevat weinig vet en bindweefsel, waardoor het erg lekker is. Omdat het geen bot bevat, kan het soms verward worden met andere biefstukken. Maar eigenlijk is het heel simpel: elke ossenhaas is een biefstuk, maar niet elke biefstuk is een ossenhaas. Er zijn slechts twee ossenhazen per rund, waardoor het vlees schaars en duur kan zijn. Desondanks blijft de ossenhaasbiefstuk met zijn unieke smaak en uitzonderlijke zachtheid een favoriet onder fijnproevers en koks over de hele wereld.

Waar in het rund zit de ossenhaas?

De hele ossenhaas is een lange, cilindervormige spier die langs de ruggengraat van het rund loopt, gelegen in de lende op de rug van het dier. Deze spier, de musculus psoas major, vervult een cruciale rol in de beweging van het dier, waarbij het van de lendenwervels, door de buikholte, tot aan het bovenbeen bij de heup loopt.

Plek van de ossenhaas

Waar bestaat de ossenhaas uit?

De ossenhaas is opgedeeld in vier delen: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de ketting van de runderhaas. Van de brede kont tot de slanke staart, heeft elk deel zijn eigen kenmerken en culinaire mogelijkheden. Variërend van 3 tot 5 kilo, kan de ossenhaas in zijn geheel worden bereid, maar wordt vaak in kleinere porties verdeeld. Hierbij kom je op menukaarten namen tegen zoals chateaubriand voor het meest luxe stuk, tournedos voor het middenstuk en filet mignon voor de punt. De punt, het smalste stuk, wordt ook gebruikt voor ossenhaaspuntjes. De ossenhaas ketting loopt langs de gehele ossenhaas en wordt vaak van de haas verwijderd en apart verkocht en is zeer geschikt voor stoofschotels. De ketting beschouwd men als  het meest smaakvolle deel van de ossenhaas.

Biefstuk van de Haas kopen

Waar komt de naam vandaan?

Vroeger werd de ossenhaas gesneden van ossen (gecastreerde stieren), die voornamelijk werden gebruikt als lastdieren. Omdat ossen vandaag de dag minder voorkomen, is de ossenhaas nu meestal afkomstig van koeien. Door deze verandering wordt de ossenhaas tegenwoordig ook wel runderhaas genoemd. Het tweede deel van dit woord, de haas, blijft gehuld in speculatie. Sommigen geloven dat het verwijst naar de vorm van een geslachte haas, terwijl anderen wijzen op de betekenis van “haas” in het oud-Nederlands als “het beste stuk vlees.”

Voedingswaarde van ossenhaas

Met zijn lage caloriegehalte en hoog eiwitgehalte is de ossenhaas niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook voor het lichaam.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 116 kcal
Eiwitten: 23,7 gram
Vet : 4 gram