Sappig, mals en boordevol smaak, de ribeye is een weergaloze favoriet onder vleesliefhebbers over de hele wereld. De uiterlijke kenmerken en de bevredigende textuur maken dit unieke stuk rundvlees een culinaire ervaring die moeilijk te evenaren is door andere vleesdelen. Of het nu gegrild, gebakken of langzaam geroosterd wordt, ribeye biedt een onweerstaanbare smaak die elke maaltijd tot een waar genot maakt.
Waar bevindt de ribeye zich in het rund?
Ribeye, zoals de naam al doet verklappen, komt uit de rib sectie van het rund. Een ribeye heeft geen bot, met bot van minimaal 12 centimeter wordt hetzelfde vleesdeel namelijk een tomahawk steak genoemd. Een ribeye met een klein deel van het ribbeen er nog aangelaten noemt men cote de boeuf. Ribeye wordt ook weleens verward met chuck eye steak. Echter de chuck eye steak komt van de hals en onderrib van een rund. De ribeye wordt gesneden uit de zesde tot twaalfde rib, en de chuck eye steak komt van de vijfde rib. Deze vleesdelen zitten dus echt naast elkaar en vandaar dat het ook relatief veel op elkaar lijkt.
Waarom behoort ribeye tot de categorie biefstuk?
Ribeye behoort tot de categorie biefstuk vanwege verschillende kenmerken die het deelt met andere biefstukken. Doordat ribeye afkomstig is van een deel van het rund dat minder in beweging is, is de ribeye over het algemeen goed gemarmerd met intramusculair vet. Intramusculair vet, is vet dat tussen de spieren is opgeslagen waardoor het vlees een mooie marmering krijgt. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor gebruikte kruiden beter proefbaar zijn. Ribeye is zeer sappig en smaakvol, waardoor het een populaire keuze is voor liefhebbers van rood, medium gebakken vlees.
Hoe komt ribeye aan zijn naam?
Ribeye dankt zijn naam aan de herkomst en zijn uiterlijk. Het eerste deel van de naam, “rib”, verwijst naar de specifieke locatie in het rund waar dit stuk vlees vandaan komt, namelijk de rib-sectie. Het tweede deel, “eye”, verwijst naar de ovale vorm van dit vleesdeel dat dooraderd is met dunne lijntjes vet. Ribeye bevat daarnaast een kern van vet, zoals de pupil in het oog.
Voedingswaarde van ribeye
Ribeye biedt niet alleen een heerlijke culinaire ervaring, maar ook een bron van voedingsstoffen. Met een rijke mix van eiwitten, vetten en essentiële vitaminen, vormt ribeye een voedzame toevoeging aan verschillende maaltijden. Door de luxe en zeer smaakvolle vetmarmering in dit vleesdeel bevat ribeye wel wat meer calorieën dan andere soorten biefstuk.
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 170 kcal
Eiwitten: 21,2 gram
Vet : 9 gram
Lees verder: De bereiding van ribeye