Vlees van Moors kopen

Vleesregister

Bestel vlees online

&

kies een afhaalmoment

Spareribs

Hoewel de spareribs afkomstig van het varken, het meest geconsumeerd worden, zijn er diverse andere opties die minder bekend zijn bij het grote publiek. Dit komt grotendeels doordat varkensspareribs een geliefd gerecht zijn in ons land en daardoor veelvuldig op menu’s staan in restaurants en op barbecuefeestjes.

Waar op het dier worden spareribs gevonden?

De ribben van een varken bestaan uit twee onderdelen, namelijk de baby back ribs en de spareribs. De baby back ribs zijn verbonden aan de ruggengraat van het varken. De spareribs zijn gesneden van de ribbenkast van het varken, specifiek van de buikzijde. Het vlees van spareribs is wat vetter, vleziger en iets taaier dan het vlees van de baby back ribs. Spareribs bestaan voornamelijk uit spierweefsel, omgeven door een laagje vet en bindweefsel. De botjes, meestal 12 tot 13 stuks van gemiddeld 12 cm lang, dragen niet alleen bij aan de smaak, maar zorgen ook voor een bevredigende textuur bij het kluiven.

Waar zitten in het varken de spareribs
Spareribs kant-en-klaar kopen
Spareribs naturel kopen

Waar komt de naam “spareribs” vandaan?

De naam “spareribs” verwijst naar de ribben van het varken, die relatief weinig vlees bevatten en daarom vaak als “reserve” werden beschouwd. In sommige culturen worden ze ook wel “varkenskrabbetjes” genoemd, vanwege de manier waarop ze worden gegeten, namelijk door het vlees van de botten te schrapen/krabben. De naam “varkenskluifjes” zie je vooral terug in de barbecuewereld. Deze term verwijst naar de botjes die aan de uiteinden van de spareribs zitten, die lijken op kleine kluifjes. Als de botjes van de spareribs verwijderd zijn, houd je de gefileerde sparerib over, ook wel ribfingers genoemd.

 

Zijn spareribs van het rund ook verkrijgbaar?

Voor de liefhebbers zijn er ook spareribs verkrijgbaar van de runderribben, echter worden de runderribben vaak verdeeld in kleinere vleesdelen en krijgen ze een andere benaming. In de borst van het rund zitten bijvoorbeeld 3 ribben die vrijwel gelijk zijn en die perfect samen gegaard kunnen worden. Deze ribben noemt men de short ribs. Dit vleesdeel is verkrijgbaar onder veel verschillende benamingen zoals: het klapstuk met been, het pianostukje met bot, de beef ribs, de jacobs ladder of de flat ribs. Dan zijn er bijvoorbeeld ook nog de chuck short ribs die niet uit de borst van het rund komen maar uit het nek en schoudergedeelte. Dit vleesdeel bestaat uit vier ribben en bevat iets minder vlees dan de hiervoor beschreven short ribs.

 

Voedingswaarde sparerib

Varkensspareribs zijn rijk aan eiwitten maar bevatten ook relatief veel vetten en calorieën. Uiteraard is de voedingswaarde ook afhankelijk van de marinade die al dan niet gebruikt wordt.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 250 kcal
Eiwitten: 14,5 gram
Vet : 29,5 gram